Akupunktur

Akupunktur används för att lindra smärta och även vid olika sjukdomstillstånd. Sterila engångsnålar sätts in på specifika akupunkturpunkter på kroppen som leder till en ökad produktion av b.la. endorfin ”kroppens eget morfin” som lindrar smärta. Lokalt runt området där nålarna sätts in ökar blodflödet som gynnar läkning. Kroppen frisätter även ämnen i området som kan verka antiinflammatoriskt.

 

De flesta akupunkturpunkterna som sticks återfinns i muskulaturen. När nålen roteras utlöses en spinal reflex som kallas ”qi” som leder till en kontraktion i muskeln. Receptorer i muskeln skickar som svar på kontraktionen iväg signaler som aktiverar ett nedåtgående smärthämmande system. Akupunktur hämmar även den del av nervsystemet som aktiveras när en person behöver vara alert, detta leder till att muskelspänning, blodtryck och puls sänks.

 

Varje enskilt behandlingstillfälle tar ca  20 minuter och vanligtvis utförs 1-2 behandlingar i veckan. En behandlingsserie börjar med ett mindre antal nålar (ca fem) runt det lokala området samt någon enstaka nål på distala förstärkningspunkter. Detta sker för att ta reda på vad som är en bra dos för dig för att sedan succesivt öka den. Hur stark ”dosen” blir beror på flera faktorer som t.ex. hur många nålar som används, hur djupt de sitter och hur lång tid de suttit inne. För att uppnå bästa effekt krävs ofta upprepade behandlingstillfällen.